fågel med gulaktig näbb
Större darwinfink. Foto: K. Talia Grant

Evolutionen finslipar finkarnas näbbar

"Verkar vara en gen som är väldigt viktig för att reglera tillväxt"
1:34 min

Efter torka på Galapagos förändrades näbbens storlek hos vissa arter av Darwinfinkar. Forskare vid Uppsala Universitet har nu hittat den gen som bidragit till den genetiska förändringen.

För drygt 10 år sedan bidrog torka på Galapagos till en genetisk förändring hos en av arterna av Darwinfinkar.

Under torkan utvecklades en ny finkart med mindre näbb som lättare kunde konkurrera om födan. I en artikel som publiceras idag i tidskriften Science visar forskare att genen HMGA2 ligger bakom förändringen.

Genen tycks ha haft en väldigt viktig roll för variation i näbbens storlek under kanske hela tiden som Darwinfinkar utvecklats på Galapagos.

– Det som är spännande med den här genen är faktiskt att det är en av de gener som har visat starkast koppling till variation i kroppslängd på människa. Så det verkar vara en gen som är väldigt viktig för att reglera tillväxt, säger Leif Andersson, professor i genomik vid Uppsala universitet och av forskarna bakom artikeln.

Det är inte helt enkelt att hitta just en specifik gen som påverkar en egenskap hos en art. Ofta bidrar flera olika gener till en förändring.

I den här studien har forskarna kunnat visa vilken gen som starkast påverkat näbbstorleken. Förhoppningen är nu att studien ska bidra till liknande forskning hos andra arter.

– Den här studien är en inspirationskälla för att göra liknande studier på många andra arter. Man kan säga att det är en revolution inom biologin idag där vi har fått tillgång till ny teknologi för att kartlägga arvsmassan hos vilken art som helst, säger Leif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".