UL-bussar på Vaksalagatan i Uppsala. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
UL-bussar på Vaksalagatan i Uppsala. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Buss-förslaget bygger på projekt ifrån Kristianstad

Skolområdeschefen: Måste göra landsbygdsskolorna attraktiva
1:33 min

Förslaget om att elever ifrån innerstan ska bussas ut från överfulla skolor ut till skolor på landsbygden bygger på ett projekt som Kristianstad startade för flera år sedan. Där var det ett integrationsprojekt för att öka språkkunskaperna.

Som vi berättat tidigare i dag föreslår Centerpartiet i Uppsala att skolelever ska kunna bussas från överfulla skolor inne i stan till landsbygdsskolor inom kommunen där det råder brist på elever, något som i så fall är tänkt att ske helt frivilligt.

Inspiration till förslaget har Centerpartiet hämtat från Kristianstad i Skåne, där en liknande satsning har gjorts under flera år och där det fungerar som ett integrationsprojekt, berättar Mats Dragg, administrativ chef för skolområdet norra i Kristianstad.

– Det började som ett integrationsprojekt. Vi hade huvuddelen av våra skolor i ett bostadsområde med många utrikeskommande. Vi hade önskemål ifrån föräldrar att de istället skulle gå på skolor på landsbygden för att bland annat lära sig språket bättre, säger Dragg

Hur har barnen på landsbygdsskolorna reagerat på det här?

– Det är positivt. Man har ju kunnat anställa fler lärare och så i och med att man får in mer pengar med fler elever.

Har du något tips till Uppsala?

– Kolla med föräldrar först så man ser hur många som kan tänka sig åka ut. Sen måste man göra landsbygdsskolorna attraktiva och göra de lite speciella, säger Dragg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".