En kvinna undersöks av en öronläkare.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Vårdvalet för öron-näsa-hals slopas

Lina Nordquist: Akademiska sjukhuset har enorma problem med köer
1:58 min

Landstingsledningen i Uppsala kommer att ta beslut om att avskaffa vårdvalet inom området öron-näsa-hals. Liberalernas Lina Nordquist är kritisk till Socialdemokraternas och Miljöpartiets beslut. Men Vivianne Macdisi (S) menar att vårdvalet inte fungerat. 

Beslutet innebär att läkare inte längre har rätt att starta privat verksamhet och samtidigt få rätt till avtal med landstinget inom öron-näsa-hals-vården. Det riskerar att göra köerna på Akademiska sjukhuset ännu längre än de är i dag, menar Lina Nordquist (L) 

- Vi vet att Akademiska sjukhuset har enorma problem med köer. Varannan patient får vänta mer än tre månader, och 45 av 100 får vänta mer än tre månader även på sin operation. Där vill nu landstingets ledning ta bort vårdvalet, som vi införde just för att få bort de här köerna. Gedigna rapporter, både i Sverige som helhet och i vårt eget landsting, visar att vårdvalen minskar väntan på vård och att kostnaden per patient blir lägre, säger hon.

Det är landstingets sjukhusstyrelse som i morgon kommer att ta beslutet att avveckla vårdvalsmöjligheten inom öron-näsa-hals-vården. Och köerna på Akademiska sjukhuset är alltså långa inom just detta medicinska område. Lina Nordquist befarar att avvecklandet av vårdvalet kan komma att göra köerna på Akademiska ännu längre.

Men Socialdemokraternas Vivianne Macdisi säger att det är just för att vårdvalet inte fungerat som landstingsledningen måste se till att hitta andra vägar.

- Vi kan inte fortsätta att passivt sitta på läktaren och se på medan inga privata vårdgivare är intresserade av att etablera sig inom det vårdval som Lina och alliansen införde under den förra mandatperioden. Det här är ett misslyckat vårdval. Vi avskaffar det just därför att det är köer. Vi har ett enda fokus med det här förslaget till beslut, och det är att förbättra för patienterna. Vi måste korta köerna, det är vårt prio ett, säger Vivianne Macdisi (S), landstingsråd och ordförande i sjukhusstyrelsen.

Lina Nordquist, oppositionsråd och 2:a vice ordförande i sjukhusstyrelsen, menar att landstinget borde förbättra villkoren inom vårdvalet i stället för att avskaffa det för att göra det mer attraktivt för privata aktörer att etablera sig inom öron-näsa-hals.

Vivianne Macdisi pekar i stället på de åtgärder som nu landstingsledningen tänker vidta för att försöka få ner köerna. Det handlar bland annat om att Akademiska tilldelas pengar, 2.5 miljoner per år, med uppdrag just att korta köerna på det här området, och förutsättningarna för att göra en upphandling ska också undersökas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".