Gustav Fridolin och Åsa Romson.
1 av 2
Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Jessica Gow/TT
Robert Damberg, Miljöpartiet. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Miljöpartiets språkrör öppnar för att avgå

Kommunalråd Maria Gardfjell (MP): Jag tycker det är bra
1:47 min

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson sade på en pressträff att de vill ha förnyat förtroende, men är beredda att avgå om partiet vill det vid kongressen. 

Gustav Fridolin sade på en extrainsatt presskonferens att språkrören har bett valberedningen öppna en diskussion om ledarskapet inför valet 2018. "Vi vill fortsätta men är beredda att lämna över om valberedningen vill", sade han.

Miljöpartiet håller kongress 13–15 maj.

Robert Damberg, distriktsordförande för partiet  i Uppsala län, säger att han har fortsatt förtroende för språkrören.

– De har ett hårt arbete framför sig för att återbygga det förtroende vi har tappat en del av. Jag förväntar mig att de tar det ansvaret, säger han till P4 Uppland.

Tror du att de får det förtroende som krävs om tre veckor?

– Det är inte min roll att spekulera i, men de har mitt förtroende, säger Robert Damberg.

Man vill ha en nystart för Miljöpartiet. Det kommer inledas på kongressen om tre veckor. Är du nöjd med det svar som du fått från dina språkrör idag?

– Jag skulle gärna se att nystarten börjar redan nu. Vi har ju sett att vi har interna, organisatoriska problem i vårt parti. Vi har inte varit tillräckligt duktiga på att kommunicera, varken internt och externt. Vi har inte varit tillräckligt duktiga på att hantera de kriser som har dykt upp. Där har vi ett jobb att göra, och jag ser ingen anledning att invänta kongressen för det, säger Robert Damberg (MP) i Uppsala.

Även Maria Gardfjell, som är kommunalråd för miljöpartiet i Uppsala var nöjd med beskedet.

– Jag tycker att det är bra att de berättar så tydligt nu att Miljöpartiet behöver en nystart, säger hon.

Och deras besked vad gäller huruvida de ska sitta kvar eller inte?

– De har bett kongressen ge dem ett förnyat, starkare förtroende för att vara kvar som språkrör och det är väl bra att de signalerar att de behöver det. Nu får vi se om det är några fler personer som ställer upp som språkrör, säger Maria Gardfjell.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".