Foto: Sanna Karlsson/SR
Vimmel i Ekonomikumparken 2013. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio

Uppsalapolisen: Ingen ökad hotbild inför Valborg

"Finns inget som gör att vi måste ändra planerna"
1:27 min

Ett misstänkt hot om terrorism kopplat till Stockholmsområdet inkom idag. Uppsalapolisen menar dock att Valborgs-firare inte behöver oroa sig och att det inte finns en ökad hotbild inför helgen.

Säkerhetspolisen och polisens nationella avdelning har gått in i så kallat stabsläge för att hantera information som kommit in - och enligt uppgift till Ekot handlar det om misstänkt terrorism kopplat till Stockholmsområdet.

I Uppsala ser polisen ingen ökad hotbild inför helgens sista aprilfirande då mängder av människor samlas i centrala Uppsala. Det säger presstalesperson Christer Nordström:

– Det finns inget konkret hot i nuläget. Alla som har planerat att komma till Uppsala och fira valborg ska ha möjlighet att göra det. Vi har ju redan sen tidigare förstärkt med personal inför Valborg, säger Nordström.

Men den här bedömningen att man inte ska känna någon extra oro, vad baserar ni den på?

– Det är klart att många människor kan känna oro över det som händer i vår omvärld. Men i nuläget finns det inget hot och därför ingenting som gör att vi måste ändra våra planer inför Valborg, säger Nordström.

Gör ni någonting extra i och med det misstänkta terrorhotet mot Stockholmsområdet?

– Vi samverkar med olika organisationer och har nära kontakt med säkerhetspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".