Ingången till Fyrishov.
Foto: Nina König/Sveriges Radio

"Utan mässorna hade vi inte haft råd att bygga hallarna"

"Tyvärr inget unikt problem för kampsportföreningarna"
1:21 min

Kampsportsföreningar känner sig undanskuffade från träningstider i Fyrishov, och kritiserar hur lokalerna bokas om. Men ansvarigt kommunalråd tycker att lokalerna behövs för mässor och event. 

Flera kampsportföreningar som håller till i Fyrishov i Uppsala inte kan bedriva sin verksamhet på grund av lokalerna. Dessutom ställs träningstider in med kort varsel eftersom mässor och event prioriteras i multihallarna. Så här säger miljöpartiets kommunalråd Rickard Malmström om kritiken.

– I centrala stan har vi ett stort behov av idrottshallar. De hallar vi har fördelar vi mellan alla föreningar som finns i Uppsala kommun. Vi försöker göra det på ett så rättvist sätt som möjligt, säger Rickard Malmström ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden.

– Det här är alltså tyvärr inget unikt problem för kampsportföreningarna. Vi gör vad vi kan för att bygga nya idrottshallar och tillgodose det behov som finns, men vi har en bit kvar.

Flera kampsportföreningar anser att det är problematiskt att ha sin verksamhet i Fyrishov. De saknar en fast lokal, med egna omklädningsrum, dusch och förrådsutrymmen. Dessutom ställs deras träningstider in med kort varsel eftersom mässor och event prioriteras.

– Vi vill ha förutsättningar för event och mässor. Det är viktigt för alla företag och utbildningar i Uppsala. Det kan även vara idrottsevent som trycker bort vardagsverksamhet. När man byggde multihallarna så ville man ha en kombinerad arena för mässor, event och idrott. Utan mässorna hade vi inte haft råd att bygga hallarna, säger Rickard Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".