Hjärtan. Foto: Claudio Bresciani/TT
Foto: Claudio Bresciani/TT

Uppsala vill se större frihet kring sex och samlevnad på LSS-boenden

1:54 min

Personer på LSS-boenden bör få större möjligheter att styra sina liv när det gäller sex och samlevnad. Nu utreder Uppsala kommun hur det kan bli verkligen. 

– Vi vill starta en utredning för hur vi ska undanröja hinder för att kunna vara kär och tillsammans, säger socialdemokraternas Eva Christiernin, ordförande i omsorgsnämnden.

Men hur ser det ut idag vad gäller hinder?

– Det kan handla om att sova över. Vad händer om jag vill sova över hos den jag är kär i, och vi har två olika utförare vars scheman krockar? Det kan alltså vara rent praktiska saker som skapar hinder.

Eva Christiernin räknar med att utredningen ska vara klar inom ett år, men hon tillägger att det det inte ska stressas fram några förslag.
Samtidigt välkomnas utredningen på flera håll.

Magnus Lindén är projektledare för Rätten av leva mitt liv, som bland annat arbetar med rättighetsfrågor för personer med funktionsnedsättningar.

– Personer med LSS-beslut är så otroligt bortglömda när det gäller relationer och sexualitet. När man har designat LSS-systemet så har man inte tänkt på att de boende ska ha ett relationsliv, säger han. 

Rent konkret kan det handla om att det saknas mötesplatser för människor på LSS-boenden, berättar Magnus Linden.

– De som jag har träffat som är mest engagerade om man tittar på personalen, så är det boendeassistenter och arbetshandledare, men de har sällan stöd uppifrån.

Vad handlar det om?

– Dels okunskap och dels en gammaldags inställning som handlar om att man inte ska väcka den björn som sover, men björnen sover inte. Den är vaken och naken. Alla har en sexualitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista