En man snyter sig bredvid en björk
Foto: JESSICA GOW / TT

Pollensäsongen igång på allvar

"Jag får ont i huvudet och blir snuvig"
1:10 min

Med det fina vädret så kommer också såklart pollensäsongen igång på allvar. Och det är stor risk för höga halter av björkpollen just nu

Nu börjar pollensäsongen dra igång på allvar och flera Uppsalabor som vi träffade på stan menade att de hade problem med just pollen. Men för den som har problem så finns det flera olika saker man kan göra för att må bättre.

– Man ska se till att man inte vädrar sovrummet. Att man har det stängt så man kan sova bra. Sen att man inte hänger ut sina kläder för torkning. Sen att man gärna tvättar håret efter man varit ute då mycket pollen kan fastna där. Sen om man är väldigt pollenallergisk så ska man stanna inne, säger Astrid Mäkitalo från Astma- och allergiförbundet.

Det kan ju låta ganska hårt nu när det är så fint väder, är det så illa?

– Det kan va så illa. Vi har barn i uppsala som behövde sjukskriva sig från skolan när det var för mycket pollen, säger Mäkitalo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".