Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT
Foto: Björn Larsson Ask/SvD/TT

Uppmärksammad psykiatriker överklagar prövotid

Den kritiserade psykiatrikern Ola Gefvert överklagar nu beslutet från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd om att han ska genomgå en prövotid för att få behålla sin legitimation.

Ola Gefvert, som tidigare var verksam inom psykiatrin i Uppsala län, har varit föremål för flera lex-Maria-anmälningar, bland dem ett fall som uppmärksammades i P1-dokumentären Den fastspända flickan.

Upplandsnytt har tidigare berättat att Inspektionen för vård och omsorg efter utredning ville att Ola Gefvert skulle mista legitimationen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd såg inte bristerna som så allvarliga att han skulle mista legitimationen, men beslutade att han skulle få en prövotid.

Nu överklagar han beslutet till Förvaltningsrätten. Han går i överklagandet igenom de fall som HSAN kritiserat, och menar att HSAN gjort felaktiga bedömningar - och att om han i något fall agerat oskickligt så är det inte så allvarligt att han ska behöva ha en prövotid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".