Elev räknar matte. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Skolinspektionen kritiserar friskola

"Saknas en skolpsykolog trots att skolan sagt att det ska finnas"
0:55 min

En friskola för barn med stora behov av särskilt stöd får kritik av skolinspektionen, bland annat för att man saknat skolpsykolog.

Det handlar om en skola i Uppsala län, som är särskilt till för barn med elever som haft stora problem i skolan tidigare och som har stora behov av särskilt stöd.

Skolinspektionen besökte skolan under våren - och på flera områden menar inspektionen att skolan ger eleverna förutsättningar att klara utbildningen och utvecklas.

Men skolan får också kritik. En del av kritiken handlar om att det inte är tydligt nedskrivet varför olika elever behöver vissa åtgärder - som till exempel varför en elev inte får undervisning i ett visst ämne.

De kritik som Skolinspektionen ser som allvarlig handlar om att det saknats skolpsykolog och specialpedagog på skolan. – det är allvarligt menar skolinspektionen, dels för att man från skolan tidigare sagt att det skulle finnas och för att eleverna på skolan ju har ett stort behov av särskilt stöd.

Det här måste skolan nu rätta till. Rektorn har sagt till skolinspektionen att det kommer att finnas en skolpsykolog till hösten och att en specialpedagog har anställts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".