Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Hjärtpatient var utan andning i 13 minuter

"Blodtrycket sjönk drastiskt - var utan andning i 13 minuter"
0:53 min

En patient på Akademiska sjukhuset var utan andning i hela 13 minuter. Patienten skulle genomgå en hjärtoperation och personalen vid operationsbordet glömde att sätta igång andningshjälpen. Nu riktas kritik mot Akademiska sjukhuset.

Det var när en patient på Akademiska sjukhuset i Uppsala skulle genomgå en hjärtoperation som andningsuppehållet inträffade. I samband med operationen är det vanligt att stänga av respiratorn under en kort sekvens, men denna gång missade läkaren att sätta igång andningshjälpen direkt. Personalen vid operationsbordet upptäckt inte detta förrän blodtrycket sjönk drastiskt och då hade patienten varit utan andning i 13 minuter. Trots det långa andningsuppehållet överlevde patienten. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar Akademiska sjukhuset för att ST-läkaren vid operationsbordet inte haft tillräcklig kunskap om respiratorn och för att ansvarig överläkare på plats brustit i sin kontroll av patient och handledning av yngre kollega under utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".