Parkeringsautomat Sterikstorg foto Martin Hult
Parkeringsautomat Sterikstorg foto Martin Hult

Dyrare parkering i Uppsala

"Vi vill ha mer plats för gångvägar och cykelvägar"
2:10 min

Att ställa bilen på gatan i centrala Uppsala kommer troligen att bli dyrare. Förslaget är att parkeringsavgiften höjs till 35 kronor i timmen.

En av de som parkerar på S:t Eriks torg är Birgitta Frängsmyr. Nu betalar hon 25 kronor för de första två timmarna. Efter det 30 kronor i timmen. Att det är billigare de första timmarna tycker hon är bra.

– Jag tycker att det ska vara billigt den första timmen. För man ska kunna gå till tandläkaren eller andra saker utan att det ska kosta en förmögenhet. Sen kan det ökas på, så man inte står kvar av slöhet.

Vad tycker du om förslaget att det ska kosta 35 kronor i timmen från den första minuten?

– Det tycker jag är lite fel, säger Birgitta Frängsmyr.

En av de politiker som gärna ser att det blir dyrare att parkera i centrala Uppsala är ordföranden för gatu- och samhällsmiljönämnden. Han vill hellre att folk ställer sina bilar i parkeringshus.

– Vi har ett ganska trångt gaturum som vi vill använda till annat än parkeringar, som uteserveringar eller gång- och cykelvägar. Då behöver vi hitta smartare parkeringslösningar, som parkeringshus.

Om nån tycker det är för dyrt att parkera i Uppsala, vad säger du då?

– Jag tycker det är ett rimligt pris vi har föreslagit, säger Johan Lundqvist (MP).

De nya parkeringsavgifterna är ute på remiss nu. Gatu- och samhällsmiljönämnden ska ta beslut efter sommaren. Nämnden vill också att det ska vara möjligt att senare höja p-avgiften till 40 kronor i timmen

– Med taxehöjningen så tror vi att fler kommer välja att korta ner sin parkeringstid, då får vi fler lediga parkeringar.

Kan det bli 40 kronor på sikt?

– Ja, det tror jag, kanske på 5-8 års sikt, säger Johan Lundqvist (MP).

Martin Hult

martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".