Huspriserna i Luleå fortsätter att stiga. Foto: TT
Foto: Jessica Gow/ TT

Mäklare överklagar hemfridsbrott-domen

"Visade upp huset för spekulanter utan tillåtelse"
0:52 min

En mäklare försökte sälja en sommarstuga på Gräsö i Östhammars kommun utan tillåtelse från ägarna av huset. Mäklaren dömdes för hemfridsbrott men överklagar nu domen till hovrätten.

Det var sommaren 2014 som mäklaren fick i Uppdrag att sälja en sommarstuga på Gräsö i Östhammars kommun. Då ska mäklaren även fått en nyckel till huset.

Av okänd anledning så valde sen ägarna att ta ifrån mäklaren uppdraget och ville istället gå vidare med en ny mäklare. När ägarna bad om att få tillbaka nyckeln till stugan så ska mäklaren påstått att den var borttappad.

En månad senare så ska en granne larmat ägarna av sommarstugan att mäklaren gått in i huset och visat upp det för spekulanter. 

Vid Uppsala tingsrätt dömdes mäklaren för hemfridsbrott något som nu försvaret överklagar. Enligt mäklarens advokat vill man att mäklaren ska dömas för olaga intrång istället för hemfridsbrott då försvaret menar att sommarstugan var uttömt och obebodd och därför inte räknas som ett boende i lagens mening.

Domen är nu överklagad och ska nu prövas innan det i sådana fall ska tas upp i hovrätten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".