Avspärrning vid mordplatsen.
Avspärrning vid mordplatsen. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Mordutredning i Enköpings kommun

Inget tjänstefel att polisen väntade

Chefsåklagaren: Det framstår som att poliserna gjort sitt bästa
2:19 min

Polisen begick inte något tjänstefel då man väntade i fyra timmar med att gå in i den fastighet i Enköpings kommun där en man och en kvinna dog i ett morddrama för nära tre månader sen. 

Den förundersökning om eventuellt tjänstefel som bedrivits av särskilda åklagarkammaren läggs nu ner. 

– Jag har kommit fram till att det inte finns anledning att anta att det har begåtts något tjänstefel. Det har ju varit fråga om att det tog så lång tid innan polisen väl gick in i huset, om det har varit något brottsligt fel, och det har jag kommit fram till att det inte har varit, säger Lena Kastlund, chefsåklagare för särskilda åklagarkammaren.

Det som utspelades den här natten visade sig efteråt vara att mannen i huset skjutit ihjäl kvinnan och därefter tagit livet av sig själv i ett uthus. Inne i bostadshuset fanns också familjens två minderåriga barn, fysiskt välbehållna.

Det polisens internutredning gällt är polisens avvaktan i fyra timmar med att gå in i fastigheten. Av åklagarens utredning framgår ett par omständigheter som förut inte varit kända för allmänheten. Kvinnan i familjen larmade SOS den här natten om att hon, som SOS tolkade det, kunde vara på väg att bli utsatt för ett sexualbrott, alltså inte att hon skulle vara utsatt för ett dödshot.

Då de första poliserna snabbt kommit till platsen och man övervägde att ta sig in i huset så infann sig ytterligare en person på platsen som kunde berätta att kvinnan i huset ringt en stund tidigare och sagt att hennes man hade gått fram till vapenskåpet och att telefonkontakten därefter brutits, och personen på platsen kunde också berätta att mannen i huset mådde psykiskt dåligt, att han var jägare och att han innehade jaktvapen. Det var i den situationen som polisen bestämde sig för att avvakta att insatsstyrkan från Stockholm kallades in eftersom poliserna på platsen inte hade den utrustning som skulle behövas om mannen satt inne i huset och väntade med ett jaktgevär. I själva verket var kvinnan redan död då de första poliserna anlände till fastigheten och troligen var även mannen då också död. Men hur ska man då värdera att det fanns barn i huset, som fick vänta i fyra timmar innan de undsattes?

– Det låter kanske väldigt hårt att säga, men egentligen ska det i sig inte göra att man gör en annan bedömning. Teoretiskt kunde det här slutat med att poliserna blivit skadade eller barnen dödade. Det framstår som att poliserna gjort sitt bästa här för att klara den svåra situationen. Sen är det ju fruktansvärt för barnen, det tycker väl alla, säger Lena Kastlund.

Mer om Mordutredning i Enköpings kommun

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".