Många poliser är missnöjda med sina löner och arbetsvillkor.
1 av 2
Många poliser är missnöjda med sina löner och arbetsvillkor. Foto: Claudio Bresciani/TT
Andreas Löfstrand, ordförande i Polisförbundet Gävleborg.
2 av 2
Andreas Löfstrand, ordförande i Polisförbundet Gävleborg. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Poliser vill lämna yrket

Andreas Löfstrand: Man känner att man inte får betalt för det man gör
1:07 min

Mer än tre av fyra poliser i Region Mitt, där Uppsala län ingår, har under det senaste halvåret funderat på att lämna polisyrket. Det enligt en ny medlemsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Andreas Löfstrand, vice ordförande i Polisförbundet Region Mitt, är inte förvånad över resultatet.

– Vi märker att folk lämnar. Det blir en känsla av apati, för när fler och fler lämnar börjar fler fundera på att lämna. Så det blir en ond cirkel, säger han.

I undersökningen har Polisförbundets medlemmar fått frågan om de funderat på att lämna polisyrket under de senaste sex månaderna. Här har 77 procent svarat att de funderat på att lämna yrket. Och 27 procent, alltså mer än var fjärde, har dessutom svarat att de aktivt söker nytt jobb.

Dåliga löner och arbetsvillkor är de främsta orsakerna.

– Man känner att man inte får betalt för det man gör och man är ständigt underbemannade. Det gör att det blir tajta arbetstider och trycket blir hårt på dem som jobbar, säger Andreas Löfstrand.

Han hoppas nu att arbetsgivaren får upp ögonen för problemet.

– Vi måste ha en dialog mellan Polismyndigheten och Polisförbundet för att komma fram till en lösning som är acceptabel för båda parter. Vi vill kunna behålla den personal vi har i dag och rekrytera ny personal. I dag har vi för få som söker till polisutbildningarna, säger han.

Totalt har Polisförbundet gjort nära fyra och ett halvt tusen webbintervjuer med sina medlemmar. Här i region Mitt är det 360 som har svarat och svaren på frågorna är rätt lika i riket och regionen.  Polisledningen har ännu inte kunnat medverka i en intervju.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".