Sjuksköterska i sjukhuskorridor (arkivbild). Foto: Gunnar Ask/TT
Sjuksköterska i sjukhuskorridor (arkivbild). Foto: Gunnar Ask/TT

Introduktionsår för sjuksköterskor blir permanent

Vivianne Macdisi(S): Det har varit oerhört lyckat
2:12 min

Landstingsledningen i Uppsala län har nu bestämt sig för att det introduktionsår för nya sjuksköterskor som funnits som försöksverksamhet, ska införas permanent.

Introduktionsåret innebär att nya sjuksköterskor på en femtedel av sin arbetstid får övningar och föreläsningar för att fördjupa sina kunskaper och på det sättet ges en lugnare introduktion i yrket. I morgon ska sjukhusstyrelsen ta beslutet, säger styrelsens ordförande, Socialdemokraten Vivianne Macdisi. 

– Den här verksamheten har bedrivits i ett år som ett försök, det har varit oerhört lyckat, väldigt omtyckt. Vi tycker att det här är en så viktig del i att stärka de nyutexaminerade sjuksköterskorna när de kommer in i sin roll, och därför fattar vi nu alltså ett beslut att alla nyutexaminerade sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping från och med hösten 2016 ska få den här yrkesintroduktionen, säger Vivianne Macdisi (S), ordförande för landstingets sjukhusstyrelse.

Hur har reaktionen varit hos de sjuksköterskor som har fått gå introduktionsåret hittills?

– Det har varit så spännande att träffa dem och prata med dem, för de har uttryckt en sån glädje och ett sånt engagemang när det gäller det här. Bara en sån sak som att få träffa andra nyutexaminerade sjuksköterskor och få ha diskussionsgrupper, få vrida och vända på svåra frågor, att få ett mentorskap och få känna att arbetsgivaren satsar på mig. Och det viktiga med det kliniska utvecklingsåret är att man ser varje sjuksköterska och att hon eller han får möjlighet att utveckla sig inom något område där de känner att de behöver bli ännu bättre, säger Vivianne Macdisi.

Beslutet att göra introduktionsåret permanent stöds av sjuksköterskefacket Vårdförbundet.

– Vi har erfarenheterna att detta är en mycket bra verksamhet och att sjuksköterskorna är nöjda med innehållet. Det som är negativt är att det har hänt att vissa av sjuksköterskorna har blivit tvingade att arbeta i stället för att gå på sin utbildningsdag, säger Ivan Gosijer, vice ordförande på Vårdförbundet i Uppsala län.

Det sas ju när det här infördes att sjuksköterskorna skulle fredas från att fylla luckor i schemat vid personalbrist?

– Ja, och det har vi påtalat både för sjukhusledningen och landstingsledningen. De är fullt medvetna om detta, och nu ska man se över regelverket ytterligare en gång.

Det kostar landstinget 14.5 miljoner per år att permanenta introduktionsåret. Är det värt det?

– Ja, varje krona. Därför att vi förhoppningsvis får en kår som känner sig tryggare i många arbetsmoment, säger Ivan Gosijer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".