Carin Götblad talar vid seminarium i Uppsala.
Carin Götblad på seminarium i Uppsala. Foto: Viktor Einarsson/Sveriges Radio

Polisen ser över hedersrelaterad brottslighet

Carin Götblad: Vi måste våga mycket mer
1:19 min

Idag hölls ett seminarium om hedersrelaterad brottslighet där polisen bjöd in myndigheter och organisationer som arbetar med frågorna.

– Vi måste medverka i det här och visa hur viktigt det är att jobba förebyggande. Framförallt måste vi tillsammans med socialtjänsten bli mycket vassare på att ingripa. Vi måste våga mycket mer. Skola och andra måste våga anmäla till oss när man ser att barn förs till hemland där man misstänker att de ska omskäras eller tvångsgiftas. Jättesvårt och spretigt område. Vi har inte tillräckligt med kunskaper, säger Carin Götblad, regionpolischef. 

Varför är hedersbrott så svåra att upptäcka?

– Det är sådan skam. Alla skäms. Det gäller allt våld i nära relationer. Den som är utsatt är i beroendeställning av den som är utövare och har ofta starka känslomässiga band. Både rädsla, men också kärlek. Det är därför vi andra är så viktiga, att myndigheterna går in och hjälper när de får kännedom om saker, säger Carin Götblad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".