En äldre man går med sin rullator i en korridor på ett äldreboende.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Demenssjuk man försvann från äldreboende i Enköping

Omsorgschef: Det är lätt att anta att den här personen också är en besökare
1:45 min

Nyligen försvann en demenssjuk man från ett äldreboende i Enköping. Omsorgschefen för kommunen, Marie Palmgren, menar att besökare måste vara försiktiga med vilka de släpper ut.

– På våra äldreboenden kan det ibland bo någon demenssjuk person som uppfattas som klar i huvudet av personer som inte känner personen. Då är det lätt som besökare att anta att den här personen också är en besökare. Man håller upp dörren och hjälper till att ta sig ut genom grinden, säger Marie Palmgren, chef för Vård- och omsorgsförvaltningen i Enköpings kommun.

Den demenssjuke man som nyligen lämnade ett äldreboende i Enköping hade enligt personalen gått till ett närliggande hus. De hittade honom senare i husets trappuppgång och han följde utan problem med personalen tillbaka igen. Enligt omsorgschefen i kommunen, Marie Palmgren, räcker det ibland inte med att informera besökarna, för att förhindra att demenssjuka släpps ut av misstag.

– Förutom att sätta upp lappar på dörren för att påminna besökarna kan man använda sig av GPS, men det får man inte sätta på människor för det finns regler om begränsningsåtgärder. Det måste först godkännas av personen ifråga eller av en förvaltare. Vi i kommunen får inte sätta GPS på någon hur som helst, även om det ibland skulle underlätta jobbet, säger Marie Palmgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".