20-årige fotbollsdomaren Joel Moller. Foto: Privat
20-årige fotbollsdomaren Joel Moller. Foto: Privat
UNGA DOMARE

Fotbollsdomare: De hotade och kastade saker mot mig

"Jag försökte bara gå därifrån utan att kolla bakåt"
2:10 min

Hot, glåpord och rädsla. Det har flera unga fotbollsdomare upplevt i samband med matcher. P4 Uppland har träffat flera av dem.

För vissa domare har det inte stannat vid bara glåpord. Vi var på plats under en vanlig ungdomsmatch mellan Danmarks IF och Märsta IK och såg domaren Joel Moller bli omringad av arga spelare som bland annat sprutade vatten på honom. Efter matchen fortsatte det, berättar han:

– En halvtimme efter matchen, när jag duschat och bytt om, så gick jag över parkeringen. Där stod Märstalaget och de fortsatte med hot mot mig. När jag hade gått förbi dem så började de att kasta saker på mig. Jag fick ett äpple i huvudet och jag försökte bara att gå därifrån utan att kolla bakåt. Jag vet inte vad de kastade mer men jag blev träffad några gånger, säger Joel Moller.

– Det var ganska obehagligt. Det har jag aldrig varit med om i fotboll och ska inte få hända. Det är inte okej.

20-åriga Joel Moller berättar om hur han för några veckor sedan blev attackerad och hotad efter matchen på Danelid IP i Bergsbrunna utanför Uppsala.

En undersökning med 370 fotbollsdomare i åldrarna 13-20 år som Sveriges Radios lokala redaktioner har genomfört visar att nära 60 procent har fått glåpord skriket till sig i samband med match och 40 procent har känt sig rädda.

P4 Uppland har kontaktat 25 domare. 15 av dessa har fått höra glåpord, åtta har varit rädda och tre har funderat på att helt sluta som domare på grund av det som inträffat.

Även själva matchen som Joel Moller dömde var bråkig med grinigt fult spel, röda kort, skrik och spelare som omringade och sprutade vatten på honom.

– I sista minuten blev det kaos. Då fick jag stora problem. Alla spelarna sprang till samma ställe på planen och då blev det ganska mycket bråk.

Vilket ansvar har man som ledare för att underlätta för domaren?

– Ja, det är det svåra. Hur vi beter oss i den frågan. Det finns oerhört mycket känslor i fotboll och att som ledare balansera dessa är jättesvårt. Jag är inte säker på att vi alltid gör det rätt, säger Stefan Lindqvist, tränare i Danmarks IF.

Märstas ledare Philip Aouch säger sig inte känna till att domaren blev hotad av hans spelare efter matchen.

– Jag kan inte yttra mig för jag vet inte vad som har hänt. Om det nu skulle ha hänt så är det helt oacceptabelt och i så fall väntar självklart konsekvenser, säger han.

Bild
Bild

Relaterat

Mer om Unga domare i Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".