Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala.
Militärflygplatsen Ärna strax norr om Uppsala. Foto Martin Hult / Sveriges Radio

Bygglovsansökan om civilflyg har dragits tillbaka

Erik Pelling: dålig idé att bedriva kommersiellt flyg på Ärna
1:15 min

Bolaget som ansökt om att få bedriva civilflyg på Ärna flygplats, strax utanför Uppsala, har dragit tillbaka sin ansökan om att få bygglov för en terminalbyggnad.

Vet du varför de drog tillbaka bygglovsärendet?

– Nej, däremot har vi varit väldigt tydliga med att det här är en fråga som inte lämpar sig för ett bygglov. Att bygga en terminalbyggnad med allt vad det innebär; omgivningspåverkan, trafikrörelser, parkeringar.. Det är en stor fråga som måste prövas i en detaljplan i så fall.  Det var fel från början att låta dem tro att det här skulle kunna tas som ett enkelt bygglov, säger Erik Pelling, socialdemokratisk ordförande i plan- och byggnadsnämnden. 

Erik Pelling tycker inte att flygplatsen lämpar sig för kommersiellt bruk. 

– Det är bra att det inte gick den vägen. Att bedriva kommersiellt flyg på Ärna tycker jag är en dålig idé. Uppsala har ju en flygplats och det är Arlanda. Uppsalas fokus bör vara på att utveckla Arlanda och använda som en dragare i vår region. Jag hoppas att planerna på kommersiellt civilflyg på Ärna är begravda, säger Erik Pelling. 

Bygglovsansökan för en terminalbyggnad på Ärna har alltså dragits tillbaka - och plan- och byggnadsnämndens ordförande Erik Pelling bedömer att ett tillstånd för ett sådant bygge skulle kräva en ändring av detaljplanen - något han tidigare sagt att den rödgröna majoriteten i kommunen troligen skulle säga nej till.


Vi har sökt bolaget Uppsala Airport för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".