Fotbollsdomare
Inte alltid rent spel. Hat och hot är vardag för många unga fotbollsdomare. Foto: Christian Ströberg

Förbundskaptenen för U17: Tränare och föräldrar lägger sig i

"Det händer tyvärr regelbundet"
0:30 min

Magnus Wikman, förbundskapten för U17-landslaget menar att det är vanligt att tränare och föräldrar ofta lägger sig i de unga domarnas arbete.

– Det händer ofta att tränare och föräldrar lägger sig i de unga domarnas arbete. Det säger Magnus Wikman, förbundskapten för U17-landslaget.

Han säger det med anledning av den undersökning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort och som visar att många unga fotbollsdomare utsätts för glåpord i samband med matcher, och att en del känner sig rädda och hotats. 

Och att de som står vid sidan av planen lägger sig i det domaren gör är alltså vanligt – enligt Magnus Wikman.

– Det är tyvärr regelbundet. Det är så resultatstyrt från de på sidan. Allt agerande mot domaren har att göra med resultatet för deras barn eller deras lag. Resultatet har ju en väldigt liten betydelse på den nivån. Man ska inte lägga kraft på det utan mer på att utbilda ungdomarna eller peppa de. Istället för att lägga kraft på en frispark hit eller dit, säger Wikman.

Relaterat

Mer om Unga domare i Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".