Sveriges bästa svensk. Karaktärerna grannen Ove tillsammans med Hussein som kallar sig Hasse.
Sveriges bästa svensk. Karaktärerna grannen Ove tillsammans med Hussein som kallar sig Hasse.

Hussein grottar i svenskhet och hur man blir bäst i Sverige

Regissören: Tyckte att Sverige hade blivit så polariserat
3:22 min

Sveriges bästa svensk – hur blir man det? I en novellfilm med det namnet försöker Hussein bli den bästa svensken i landet, efter att han fått svenskt medborgarskap.

Filmen tar upp vad svenskhet är. För den handlar om Hussein som går "all in" för att bli svensk efter han fått sitt medborgarskap. Han ska bli Sveriges bästa svensk.

Regissören Anders Land och skådespelaren Dominique Josephsson, som spelar Nino, berättar om filmen.

– I rollen skäms hon ganska mycket. Jag spelar en tonårsdotter, 16-17 år gammal. Till exempel när vi sitter vid matbordet, så vill han fira alla svenska traditioner på en gång, som påsk och kräftskiva. Vi tyckte det var dumt, men sade inget. Så klart, säger Dominique Josephsson.

Idén kom redan 2014 under en annan filminspelning, berättar regissören Anders Land.

– Jag tyckte själv att Sverige hade blivit så polariserat. Och jag tänkte att man skulle göra en film om någon som strävar efter att bli perfekt svensk. Den där festen, som han kallar svenskfest, blir vändpunkten, berättar han.

Filmen visas på Slottsbiografen i Uppsala med premiär ikväll, 25 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".