Jale Poljarevius, närpolischef i Uppsala och Knivsta framför polishuset.
Jale Poljarevius, närpolischef i Uppsala och Knivsta. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Ambulerande asfaltläggare ställer till problem för markägare

Polis: Problemet är att man ofta är på markområden utan tillåtelse
1:34 min

Precis som de senaste åren så har stora sällskap som reser omkring i husvagnar och erbjuder asfalts- och markarbeten kommit till Uppland.

De flesta av dem kommer från Irland, och det rör sig om runt 70 bilar med husvagnar som den här våren dök upp i Knivsta för ett par veckor sedan och efter det har slagit sig ner på olika platser i Uppsala. För polisen är sällskapet ett problem eftersom det följer en del brott i deras spår, säger närpolischefen i Uppsala och Knivsta, Jale Poljarevius.

–De får helt klart komma in i landet och verka och jobba här, men problemet blir att man oftast tränger in på olika markområden utan markägarens tillåtelse och då kan man göra sig skyldig till olika typer av brott. Det kan vara olaga camping, det kan vara att man kör olovligen i terräng och liknande. Så länge markägarna inte ger sitt tillstånd till det här då blir det ett problem och då kan det bli ett polisiärt problem och kanske ett problem för Kronofogden, säger han.

De har varit i Knivsta, de har varit på flera olika platser i Uppsala. Har ni bett dem att förflytta sig eller har de fått stå där de har varit?

– När de kliver in i ett område vi kan inte bara avvisa dem hur som helst, vi måste förstås inhämta från markägaren om det är OK. Är det så att markägaren inte vill ha de här individerna och att markägaren dessutom påtalar att de gör sig skyldiga till brott, då är det vår skyldighet att ingripa och använda de verktyg som finns i verktygslådan för oss. 

Har det varit så?

– Ja det har varit så. Vi har fått avvisa dem och hota med att gå till Kronofogden för att se till att en avhysning äger rum rent fysiskt om de inte åtlyder våra avvisningsanmaningar, säger han.

May Strandberg, konsumentvägledare i Uppsala och Östhammar, avråder från att anlita omkringsresande asfaltsläggare. 

– Ja, det är ju fullständigt förkastligt. I de kontakter vi har haft så handlar det om att det inte har utförts ett fackmässigt jobb och då är det inte värt någonting för kunden, säger hon.

Men handlar det ofta om svartarbete och så?

– Det kan man absolut räkna med. Det här är ljusskygga personer som gör jobbet, gärna tar betalt i förskott kanske gör jobbet lite halvdant om ens det och så sticker de, menar May Strandberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".