Övergrepp
Övergrepp

Få tror på funktionsnedsatta som drabbats av sexuella övergrepp

Projektledare: I princip i varje grupp har någon berättat om övergrepp
1:59 min

Funktionsnedsatta som berättar att de drabbas av sexuella övergrepp har svårt att bli trodda av bland annat personalen på sina boenden. 

Det menar Magnus Lindén, projektledare för Rätten att leva mitt liv, som arbetar med rättighetsfrågor för personer med funktionsnedsättningar.

Människor på LSS-boenden vittnar ofta om att de utsatts för bland annat sexuella övergrepp. Det berättar Magnus Lindén, projektledare för Rätten att leva mitt liv.

– ­Hos många personer med LSS-beslut finns det en svårighet med gränser. Dessutom är man i nästan alla sina relationer i beroendeställning. Då blir man lätt utsatt för till exempel sexuella övergrepp, säger Magnus Lindén på Rätten av leva mitt liv, ett projekt som arbetar med rättighetsfrågor för personer med funktionsnedsättningar i Uppsala län.

Magnus Lindén hänvisar till sina egna erfarenheter av att hålla workshops för funktionsnedsatta.

– Jag har träffat säkert 30 olika workshop-grupper. I princip varje grupp så är det någon som har berättat om övergrepp som den varit med om eller så har vi förstått att personen i fråga har utsatt andra för våld eller sexuella övergrepp.

LSS-boenden är bostäder, anpassade för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar. Magnus Lindén berättar att de som drabbas på dessa boenden ofta inte blir trodda, vare sig av personalen, eller av ansvariga människor på kommunerna.

– På vilken annan arbetsplats som helst så skulle man ta sådana saker på väldigt stort allvar, men i LSS-verksamheter så överslätar man ofta det och tycker att det är viktigare att det inte syns, säger han.

Nationellt Center för kvinnofrid gav 2013 ut rapporten Våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Anna Berglund är läkare och utredare på centret.

Finns det en problematik att omgivningen inte tar de här personernas situation på allvar?

– Det har uppmärksammats av ett par svenska forskare att man på institutioner och särskilda boenden har en benägenhet att bortse från händelsen och att inte se den för vad den är, en kriminell handling, säger hon.

På Uppsala kommun ser man dock allvarligt på eventuella övergrepp som begås mot funktionsnedsatta, säger Tomas Odin, chef för omsorgsförvaltningen.

– De gånger som vi fått information om att något skulle ha hänt så har vi polisanmält och anmält till Inspektionen för vård och omsorg. Så om vi bara får reda på att något hänt så tar vi det på fullaste allvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".