Kommunal logga.
1 av 2
Foto: TT.
Barbro Andersson är ordförande i Kommunal Mitt.
2 av 2
Barbro Andersson är ordförande i Kommunal Mitt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio.

700 ville lämna Kommunal Mitt efter avslöjandena

"Har inte haft så stort utflöde tidigare"
1:30 min

700 Kommunalmedlemmar i område Mitt anmälde att de ville lämna fackförbundet efter vårens Kommunalavslöjanden. Nu försöker förbundet gå vidare efter att kongressen avslutades i fredags.

I Aftonbladets Kommunalavslöjanden ingick bland annat lyxresor, porrshower och oklarheter kring utrikesministerns hyreskontrakt.

I fredags avslutades Kommunals kongress. En enig kongress beslutade i veckan att ordförande Annelie Nordström inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

Barbro Andersson, förbundsstyrelsemedlem och ordförande för avdelning Mitt, har förståelse för att medlemmarna varit besvikna och är kritisk till hur Annelie Nordström hanterade situationen.

– Hon skulle ha tagit sig an sakerna på ett annat sätt. Med facit i hand skulle hon ha tittat på de här strukturerna tidigare, säger Barbro Andersson. 

Nu måste fackföreningen försöka gå vidare. Att få tillbaka medlemmarna är en viktig del. Runt 700 medlemmar i Gävleborg och Uppland angav avslöjandena som den direkta orsaken till att de ville lämna fackförbundet under våren.

Kommunal gjorde sitt bästa för att vinna tillbaka medlemmarna. De tog kontakt med alla, och en tredjedel ändrade sig.

– Så det var en lyckad kampanj. Men det är klart att en del hade åsikter om hur vi har företrätt dem och det måste vi jobba med, så att vi får tillbaka förtroendet för vår organisation, säger Barbro Andersson. 

Via en åtgärdsplan ska man försöka få organisationen sund igen. Och det bästa sättet att få tillbaka förtroendet är att få till bra avtal, enligt Barbro Andersson.

– Hårt fackligt fotarbete krävs av oss nu.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".