Bostadsbyggande i stadsdelen Industristaden.
Bostadsbyggande i stadsdelen Industristaden. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Moderaterna skyller Uppsalas bostadsbrist på majoritetens samarbete

Therez Olsson (M): Ser det här som en direkt konsekvens av att S tvingas samarbeta med MP
1:55 min

Det väntas bli 1 800 nya bostäder färdigbyggda i år i Uppsala – alltså långt under målet om 3 000 nya bostäder per år.

Det målet är inte heller i sikte de närmaste åren, enligt Uppsala kommuns egen prognos. 

– Det är absolut något att vara bekymrad för, bostadsbristen kan bara byggas bort, säger Therez Olsson (M) angående statistiken.

Antal nybyggda lägenheter har inte skjutit i höjden i Uppsala. Förra året blev det 1 032 nya bostäder enligt Statistiska centralbyrån. Det är samma nivåer som det var på 00-talet.

Att det ska byggas tre gånger så mycket – alltså 3 000 bostäder per år – är inte i sikte enligt den prognos som kommunen har gjort. Den pekar på 1 800 nya bostäder i år, och drygt 2 000 de närmaste två åren.

– Jag ser det här som en direkt konsekvens av att Socialdemokraterna tvingas samarbeta med Miljöpartiet som säger nej till väldigt många byggprojekt i Uppsala, säger Therez Olsson (M).

Moderaternas påstående att lågt byggande skulle bero på att Miljöpartiet är motsträvigt håller den rödgröna sidan inte med om:

– Det är en nidbild av vårt samarbete. Så fungerar det inte. Vi är oerhört överens mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger Erik Pelling (S).

Moderaternas Therez Olsson har alltså räknat till 350 bostäder som alliansen sagt ja till, men de rödgröna sagt nej till sedan maktskiftet 1 januari år 2015.

– Vi har flera villor utanför Agersta, studentlägenheter inne i centrala Uppsala som hade kunnat bevilja. Uppsalaborna har gått miste om 350 bostäder tack vare de rödgröna, säger Therez Olsson (M).

– Det är sandlåderetorik. Vi har ambitionen att bygga mycket och snabbt. Men vi måste också bygga bra, då måste man ibland säga nej. Vi ska ha kvar en levande landsbygd, då kan vi inte ha bostäder på varenda åker, säger Erik Pelling (S).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".