Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Flitiga fluglarver tar hand om matresterna

Publicerat onsdag 8 juni 2016 kl 16.23
Cecilia Lalander: Skulle kunna ha en jätteeffekt
(1:48 min)
Cecilia Lalander med centimeterstora fluglarver i handen.
1 av 2
Cecilia Lalander på enheten för kretsloppsteknik vid institutionen för energi och teknik med fluglarver i handen.
Ett par centimeter stora larver i kompost
2 av 2
Fluglarverna växer snabbt kan i framtiden bli mat till höns. Foto: Ulla de Verdier/SR

Fluglarver skulle kunna vara en del av lösningen på världens mat- och toalettavfallsproblem. Det tror forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, som håller på med flera försök med fluglarvskomposter.

I en ny studie visar Cecilia Lalander och hennes kollegor på Sveriges lantbruksuniversitet att läkemedelsrester och bekämpningsmedel bryts ner snabbare i fluglarvskomposten än i annan kompost.

Cecilia Lalander på enheten för kretsloppsteknik vid institutionen för energi och teknik håller kryllande centimeterstora fluglarver i handen. Fluglarverna smaskar på uppblött hundfoder och matrester från SLU:s egen restaurang.

På ett par veckor har de förvandlat sörjan till fin kompost. Dessutom har larverna vuxit explosionsartat – och kan själva bli mat till höns.

Målet är att göra matrester och bajs lönsamt för att det ska kunna tas till vara, och inte belasta miljön.

Avfallsproblemen i världen är gigantiska, inte minst i låginkomstländer där sopberg sprider smittor och orsakar övergödning.

Ett av försöken vid SLU har visat att salmonellabakterier och virus inte sprids via fluglarverna, men däremot inälvsmaskars ägg. Därför behövs en efterkompostering efter fluglarvskomposten, men då har fluglarverna minskat matrestberget med 80 procent– trots att det mesta av fosforn finns kvar och mycket mer kväve än i vanlig kompost.

Inom EU finns lagar som idag gör att man inte får använda de här fluglarverna som hönsfoder, men Cecilia Lalander hoppas att lagen snart ska ändras. Men allra störst nytta kan fluglarvskomposter göra i tredje världen, tror hon.

– I många delar av världen där mycket organiskt material inte används, utan till och med deponeras, skulle fluglarvskomposter kunna ha en jätteeffekt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".