Långa köer för unga som mår dåligt i länet

2:00 min

Det är kris på Barn- och ungdomspsykiatrin i länets kranskommuner. De långa patientköerna ökar och många unga får inte den hjälp som de behöver. 

Anledningen är personalbrist och problem med nyrekrytering. En allvarlig situation anser landstingsrådet Vivianne Macdisi som vill lösa krisen genom att helt enkelt anställa personal till Uppsala i stället.

– Vi har haft en ambition här i vår att rekrytera personal för att kunna hålla öppet i Norduppland, både i Östhammar, Tierp och Enköping. Men tyvärr det är jättesvårt att rekrytera och det fattas två läkare, fem psykologer och fem sjuksköterskor. Därför försöker vi rekrytera till Uppsala i stället, men att den personalen ska vara ute i länet en till två dagar i veckan, säger Vivianne Macdisi (S), landstingsråd.

Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Östhammar, Enköping och Tierp har haft en ansträngd situation en längre tid. Behovet av psykiatrisk vård är stort i Uppland och väntetiderna är långa. Många unga vänder sig därför i stället till BUP i Uppsala som därmed får en ökad belastning. Anledningen till krisen för BUP i kranskommunerna är enligt Vivianne Macdisi att landstinget inte lyckas rekrytera utbildad personal dit.

- Vi har verkligen försökt. Om det är mer attraktivt att basen för anställningen är i Uppsala, men att man arbetar utåt i länet då är det en sak vi måste titta närmare på och det är det vi ska göra nu.

Tanken är att en personalgrupp rekryteras till Akademiska sjukhuset i Uppsala dit patienterna får vända sig, men en till två dagar i veckan ska personalen vara ute på länets övriga BUP-mottagningar. Dessutom vill landstinget förstärka vårdcentralerna så att unga som behöver psykiatriska vård kan få hjälp där.

– Det är viktigt att komma i håg att vi faktiskt inte har gjort några besparingar inom BUP, men däremot har ju behoven ökat i en takt som är mycket större än de resurser som har tillförts. Då är det viktigt att samordna den kompetens som finns för att få ut mer vård av det, säger Vivianne Macdisi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista