Extremhögern satsar på valet

De högerextrema partier som kommer ställa upp i höstens kommunalval på flera håll i Uppsala län - tror sig ha goda chanser att ta plats i kommunfullmäktige. Framför allt i mindre kommuner, som nya Knivsta kommun.
Sverigedemokraterna, som i senaste valet misslyckades med att ta sig in i kommunfullmäktige i Uppsala, gör nu ett nytt försök att ta ett mandat i höstens val. Partiet ställer även upp i Älvkarleby kommun. Ökad satsning I förra valet ställde det högerextrema sverigedemokraterna upp i kommunvalet i 21 kommuner i landet, men i höst gör partiet en kraftigt ökad satsning. Hittills är 55 kommuner klara, varav minst två i Uppsala län. - Målsättningen i Uppsala är ett mandat, säger Tommy Funebo, partiorganisatör för sverigedemokraterna i Uppsala. I Tierp var partiet i senaste valet bara en enda röst från att komma in, men den kandidaten har nu flyttat till Uppsala, och det är oklart om partiet kommer att ställa upp i Tierp i höst. Nationaldemokraterna, som är ett utbrytarparti från sverigedemokraterna, räknar med att ställa upp i minst 20 kommuner. Därav två i Uppsala län, dels Håbo, dels den blivande självständiga kommunen Knivsta. -I och med att det inte är så stora kommuner, så är ju chansen väldigt stor att man faktiskt kommer in, säger Tor Paulsson, partiorganisatör för nationaldemokraterna, till upplandsnytt. Ordföranden i Knivsta kommundelsnämnd Anne-Marie Morhed, vänsterpartiet, är beklämd över nationaldemokraternas förekomst i Knivsta: -Jag tycker det är kusligt, men i och för sig ska det bli intressant att se vilka det är som vågar framträda i den rollen. Det är ju bättre att de syns, än att de håller på med undervegetationsverksamhet, som de verkar föredra.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".