Inge-Maj till höger är ordförande för Kvarngärdets odlarförening.
Inge-Maj till höger är ordförande för Kvarngärdets odlarförening. Foto: Sveriges Radio

Kolonilotterna i Uppsala ska växa

Odlingförening: Hittills har vi fått vissa försäkringar
1:25 min

En av Uppsalas odlarföreningar med 106 medlemmar odlar både ätbart och är ögonfröjd mitt i stan. Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala kommenterar om det är försvarbart att ha odlingslotter på attraktiv stadsmark när det råder bostadsbrist. 

Ambitionen är att utveckla enligt Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala. Han tar upp större odlingslotter och kollektiva odlingar. De kollektiva odlingarna finns redan i Gottsunda och Flogsta och kan utvecklas menar Erik Pelling.

— Så där finns det snarare en potential att bli ännu större och det har varit en uttalad politisk ambition i Uppsala under ganska lång tid. Att dels värna om de kolonier som finns, ersätta dem om de behöver flyttas men också att utveckla stadsodlingen på nya områden och på nya sätt, säger han.

Enligt Kvarngärdets odlarförenings ordförande  Inge-Maj Lönnqvist har det sedan begynnelsen funnits en oro för att marken där koloniträdgårdarna finns ska bytas ut mot utrymme för nya bostäder. Oron dyker särskilt upp när det sker saker som bebyggelserna längs Råbyvägen, bygget av förskolorna och äldreboendet i närområdet. 

— Så det klart att vi oroar oss på det viset. Men nu ligger det ett förslag till ny översiktsplan och innerstadsstrategi och vi har varit på dem informationsmötena som kommunen har haft kring det här, säger hon. 

Hittills har de fått vissa försäkringar om att man inte ska ta några kolonilotter enligt Inge-Maj Lönnqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".