Nykokta svenska signalkräftor.
1 av 2
Nykokta svenska signalkräftor. Foto: Hasse Holmberg/TT
Lennart Edsman, som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.
2 av 2
Lennart Edsman, som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

Du kan vara lugn - kräftskivan är inte hotad

1:09 min

Signalkräftan är en är så kallat invasiv art och kan slå ut andra arter. EU förbjuder därför att byta, odla, föda upp och transportera kräftan - men detta är inget nytt för Sverige.

Signalkräftan är med på den lista av arter som EU förbjuder från och med idag. 37 arter om invasiva främmande arter som från och med idag är förbjudna att byta, odla, föda upp, transportera, använda och hålla inom EU.

Förbudet är tänkt till att skydda våra inhemska arter som till exempel flodkräftan. Signalkräftor är nämligen en så kallad invasiv art - det vill säga den slår ut andra arter i sin närhet och tar över. 

Detta är dock inget nytt för Sverige som länge haft ett förbud mot att plantera signalkräftor just för att den slagit ut stora delar av våra flodkräftor.

Men varför går det då inte att bara låta signalkräftorna vara och låta naturen ha sin gång?

– Varför skulle vi ha signalkräftor istället? Den är ju inte invasiv i södra Sverige för där finns det redan så få flodkräftor kvar. Det blir dock ett elände när den når Värmland och Dalsland. Där tappar man ju flera fisken då folk olagligt har satt ut signalkräftor där, säger Lennart Edsman, som är forskare på Sveriges lantbruksuniversitet och institutionen för akvatiska resurser.

Signalkräftor sattes ut till en början för att hjälpa fisket men slog alltså ut andra inhemska arter runt sig och i slutändan var inte återväxten av signalkräftor bättre än flodkräftorna.

– Det är ju en fiskefråga. Där vi har flodkräftor och flodkräftfiske så ska vi fortsätta med det. Sen är ju inte signalkräftan bättre. Den kan också dö av pesten om den blir stressad, säger Edsman.

Så den tar ut andra och kan även ta ut sig själv. Så det skulle kunna minska kräfttillståndet på långsikt?

– Det har ju satts ut en miljon signalkräftor i mälaren för att få igång fiske men som säckade ihop rätt kraftigt. Så vad gör man nu? Man kan inte sätta i flodkräftor för pest finns kvar. Så du kan aldrig backa. Sen går den mycket sämre i norra Sverige och mot inlandet. Signalkräftan är kanske likvärdig flodkräftan men inte bättre, säger Edsman

Men signalkräftan är inte den enda arten i Sverige på den listan som EU gör gällande från och med idag.
Dessa sex arter finns också i Sverige enligt Naturvårdsverket:

•Kabomba, en vattenväxt
•Gul skunkkalla, en växt
•Signalkräfta,
•Ullhandskrabba
•Rödörad, gulbukad- samt gulörad vattensköldpadda,
och så Tromsöloka, mer känd som jättebjörnloka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista