En meteor som träffar jordens atmosfär fångad av kameran på Ångströmlaboratoriets tak.
1 av 2
En meteor som träffar jordens atmosfär fångad av kameran på Ångströmlaboratoriets tak. Foto: David Ohlsson
Eric Stempels på taket på Ångströmlaboratoriet
2 av 2
Forskaren Eric Stempels på taket av Ångströmlaboratoriet med kameran i bakgrunden som ska ta bilder på meteorsvärmen Perseiderna. Foto: David Ohlsson/Sveriges Radio

Meteorregn över Uppland de kommande nätterna

Forskarens tips: lägg dig i en solstol och njut
1:29 min

Från och med ikväll och fram till på lördag kan du se flera stjärnfall på natthimlen ovanför Uppland.

Det är meteorsvärmen Perseiderna som kommer att kollidera med jordens atmosfär. Jorden passerar nämligen en del av sin bana runt solen som innehåller mycket meteorstoft från en meteorit och det är dessa partiklar från stoftet som syns på himlen när de brinner upp i jordens atmosfär.

Stoften är bara några millimeter stora men de träffar jordens atmosfär i en hastighet av 200 000km per timme.

– Eftersom det är så höga farter så blir dom varma och lyser upp och brinner upp i den övre atmosfären. Detta sker på ungefär en höjd av 80 till 100 kilometer. Det blir väldigt ljusstarkt ändå så vi kan se de här småpartiklarna, säger Eric Stempels som är forskare vid institutionen för fysik och astronomi.

I år förväntas meteorsvärmen bli kanske dubbelt så starkt än vad det har varit de senaste åren förklarar Eric Stempels.

– Det blir väldigt kul att uppleva det, det blir lite häftigare. Man kan vänta sig att se ungefär 200 meteorer per timme om man är utomhus.

Det finns dock ingen risk att meteorerna träffar oss nere på marken. Och för dig som ska ut och se på stjärnfallen så syns dom bäst natten mot fredag enligt forskaren Eric Stempels:

– Den bästa tiden på kvällen att titta är den senare halvan av natten. Efter midnatt och efter klockan två på natten. Det bästa är att man lägger sig i en solstol och njuter av den fina sensommarnatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".