Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kameror ska ge snabb information om vårdläget

Verksamhetschef: Bilder ge en lite bredare ögonblicksbild i realtid
1:57 min
Ambulanser på uppdrag. Foto: August Bergkvist/SR
Ambulanser på uppdrag. Foto: August Bergkvist/SR

Nu utrustas ambulanserna i Uppsala med kameror. Tanken är att de ska kunna sända live från olycksplatser och inne i ambulansen till bland annat mottagande läkare på akutmottagningen och larmcentralen

– Den stora vinsten vi hoppas uppnå är att vi i allt beslutsfattande vill ha så god faktagrund som möjligt. Vi får idag muntliga rapporter från vår ambulanspersonal antingen in till larmcentral, bakre ledning i händelse av olyckor eller till exempelvis läkare på sjukhus. Men ibland kan bilder också ge en lite bredare ögonblicksbild i realtid som är bra för beslutsfattandet och det är det vi hoppas uppnå, säger Per Andersson som är verksamhetschef för ambulanssjukvården på Akademiska sjukhuset.

Nu ska alltså ambulanserna sända live med kamera från olycksplatser och inne i vårdutrymmet i ambulanserna. Bilderna kommer sedan att sändas till en begränsad personalgrupp, med bland annat läkare på akutmottagningen. Filmerna kommer inte att sparas.

Till en början kommer tre ambulanser att utrustas med kameror, men efter nyår kommer samtliga 23 ambulanser att få det. Tillståndet för det här är tidsbegränsat och gäller till den sista maj 2018.

Det här innebär att patienterna kommer att filmas menar Per Andersson.

– Ja, bak från vårdutrymmet så kommer patienter att filmas och de som kommer att ta del av bilen är de som kommer att ta emot patienten när det kommer till sjukhuset, det vill säga samma individer. Så det är en pågående vårdprocess kan man säga. Ifrån olycksplats kommer man inte att se några detaljer, säger Per Andersson.

Facket, Alarm Ambulansförbundet välkomnar det här, det säger Henrik Johansson utredare på Ambulansförbundet.

– I grunden tycker vi att det är klokt, vi vill däremot se en tydlig avgränsning. Så att det här verktyget kan användas på ett vettigt, klokt och patientsäkert sätt, säger Henrik Johansson.

Vad för typ av avgränsning?

– I grunden handlar det om att det enbart ska användas som ett diagnosverktyg, säger Henrik Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".