UL-buss (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
UL-buss (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Reklam på UL:s bussar och tåg kan bli aktuellt

Sören Bergqvist (V): Ingen bra idé
2:00 min

Det kan komma att bli reklam i UL:s bussar och tåg för att få in mer pengar till kollektivtrafiken, enligt ett förslag som de styrande rödgröna partierna i landstinget har lagt fram.

Vad säger du om reklam på buss och tåg?

I dag finns det inte reklam inne i bussarna och tågen i Uppsala län. Så har det varit sen 2012 då ett reklamavtal gick ut som Gamla Upsalabuss hade.

Men reklamen kan alltså komma att återuppstå, kanske i form av videoskärmar.

– Om det gör att det blir mer pengar för att förbättra bussarna, eller förbättra bränsleförbrukningen, så skulle det vara jättebra. Reklam stör inte mig så mycket, säger Veronika Plog, som åker buss mellan Uppsala och Västerås.

Harald Johansson, resenär mellan Heby och Uppsala tycker inte det låter tokigt med reklam.

– Det är helt okej, om det håller priserna nere. Alla sitter och tittar på skärmar ändå, så det är inget problem, säger han.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet som leder landstinget har tagit fram ett förslag om att utreda att ha reklam på stadsbussar i Uppsala, på regionbussarna och på Upptåget. Det är en idé som också stöds av Allianspartier och Sverigedemokraterna.

Men Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergqvist är mer tveksam till reklam på bussar och tåg:

– Jag tycker inte att det är en bra idé. Vi har så mycket reklam, så jag tror människor ibland behöver bli befriade från reklam.

Men då säger ni nej till pengar till kollektivtrafiken – vore inte det bra?

– Jo, det vore bra att få in pengar, men mot det måste man väga andra intressen också, säger Sören Bergqvist (V).

Bertil Kinnunen (S) kan tänka sig att det blir något annat än den gamla tidens reklamskyltar om man börjar med reklam igen på bussar och tåg. Nämligen videoskärmar med reklam och information på bussarna.

Men kan det inte bli mindre trivsamt om man sitter på en buss och har en blinkande skärm med reklam framför sig?

– Det måste utformas på ett smakfullt sätt. Om vi kan ha en TV-skärm där framme med reseinformation om hur man byter till bussar och tåg på kommande hållplatser, och med nyheter och reklam, med en extern finansiär, så tycker jag det är positivt, säger Bertil Kinnunen som är ordförande i landstingets kollektivtrafiknämnd.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".