Giftdoktoranden foto från polisutredningen
Här skickar doktoranden giftbrev till Tjeckiens inrikesminister. Övervakningsbild från polisens förundersökning. Foto: Foto från polisutredningen

Rättegången mot doktoranden som sålt gift inleds

"Du måste både ha kort och nyckel för att komma in"
2:02 min

I dag inleds rättegången mot den doktorand vid Uppsala universitet som misstänks ha stulit giftiga ämnen från sin arbetsplats och sålt vidare. Han står också inför rätta för att ha skickat ett brev med giftigt ämne till tjeckiens inrikesminister.

Vi har besökt doktorandens arbetsplats för att se hur giftiga ämnen hålls inlåsta där. Bakom en låst dörr står det vita låsta plåtskåp där de förvaras.

Hur säkert är det?

– Du måste först ha kort för att komma in. Sen en nyckel, säger en person som jobbar med säkerhetsfrågor på Uppsala universitet.

Men låsen hindrade inte doktoranden. Redan år 2013 blev han påkommen av en chef med att ha ett giftigt ämne i sitt hem, men det polisanmäldes inte.

Sommaren 2015 skriver doktoranden med en kund på sin webbsida, på det krypterade så kallade Darknet, om hur mycket det krävs av ett visst sort gift för att döda en människa. Det handlar om en person som väger 90-95 kilo förklarar kunden, som senare nöjd skriver att paketet kom fram.

Hösten 2015 när det var städdag på doktorandens arbetsplats så visade doktoranden förvånat upp en burk med det dödliga giftet Ricin för några medarbetare, enligt vad som framkommer i polisförhör med kollegor. Ricin är klassat som kemiskt vapen i krig.

Det skämtades lite, har en kollega sagt i polisförhör, men sen vet de inte var giftburken tog vägen.

En dryg månad senare skickas ett brev till tjeckiens inrikesminister som innehåller ett giftigt ämne. Brevet spårades. Polisen fick tag på övervakningsbilder från när doktoranden skickar brevet från en livsmedelsbutik i Uppsala.

På Uppsala universitet frågar jag om hur lätt det är att ta ut giftiga ämnen:

– Det måste vara tillgängligt så att man kan utföra sin verksamhet på ett bra sätt. Och alla vet att alla system inte är perfekta.

Tycker du att det skulle behövas mer kontroll av vilka som tar ut giftiga ämnen ur de här skåpen?

– Kontroll och kontroll. Jag tror att man kan se över vilka rutiner man har, säger den säkerhetsansvariga person vi fick träffa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".