Hemmagjorda köttbullar i tomatsås

I tisdags var det köttbullens dag och har du ännu inte fått i dig några runda köttbullar eller om du inte kan få nog av dem så får du här recept på köttbullar i tomatsås med bland annat timjan och vitlök.

Köttbullar i tomatsås

Tomatsås:
2 burkar krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0,5 msk rapsolja
1 tsk vinäger
1 tsk socker
2 tsk torkad timjan
0,5 dl grädde
salt och svartpeppar

Köttbullar:

400 g kalvfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar rivet skal från citron

Finhacka lök och vitlök och stek på låg temperatur i olja tills löken blir mjuk. Tillsätt krossade tomater, vinäger, socker, timjan, salt och svartpeppar och låt koka medan köttbullarna rullas och steks.

Tillsätt ägg, salt, svartpeppar och citronzest i kalvfärsen, rulla till små köttbullar. Stek köttbullarna i stekpanna så att de får färg. Lägg ner i tomatsåsen och låt småputtra under lock, ju längre desto bättre (men minst tio minuter).

Servera med spaghetti, riven parmesanost och färsk basilika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista