Ny studie om varför det bränns bilar

1:39 min

Låga inkomster i kombination med segregation riskerar att leda till bilbränder, och det gäller även i de områden som har bättre sammanhållning mellan grannarna. Det visar en ny studie från Malmö högskola.

Efter en våg av anlagda bilbränder på olika platser i Sverige finns frågan om ett effektivt samarbete och förtroende mellan grannar i utsatta områden skulle kunna förhindra bränderna.

Men i en ännu opublicerad studie, menar kriminologen Manne Gerell att den kopplingen saknas.

– Vad är det i segregation och fattigdom som gör att folk bränner bilar? Det finns ingen självklar logisk följd, säger Manne Gerell.

En mekanism som forskarna har föreslagit är ett mått som på engelska heter "collective efficacy", som kan översättas till ungefär kollektiv förmåga.

– Det handlar om boende i bostadsområdets förmåga att samarbeta för att tillsammans lösa problem och uppnå gemensamma mål. Ett typiskt sådant mål är att man vill ha lugn och ro i sitt bostadsområde. Man vill inte att folk ska bränna bilar eller slåss.

Den kollektiva förmågan har i tidigare studier visat kunna minska kopplingen mellan låga inkomster och brott. Men i den nya studien av anlagda bränder i Malmö under 2013 kommer Manne Gerell alltså fram till att den kollektiva förmågan inte spelade så stor roll. Ett resultat som förvånar.

– Jag hade verkligen väntat mig att hitta den effekten. Men nu gör vi inte det, då kan man fundera om det är något annat.

Men om jag och mina grannar samarbetar för att skapa lugn och ro i området, borde det inte minska antalet bränder?

– Jo, man kan tycka det och jag har själv propagerat för att det är en viktig mekanism. Men då borde vi hitta det sambandet i materialet, säger Manne Gerell.

– Man kan säga att kopplingen är oerhört mycket starkare mellan fattigdom och segregation till bilbränder, än tillit och samarbete.