Magnus Eklund från byggföretaget Wallenstam visade runt besökare.
1 av 2
Magnus Eklund från byggföretaget Wallenstam visade runt besökare. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Här byggs nya stadsdelen Rosendal.
2 av 2
Här byggs nya stadsdelen Rosendal. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Uppsala visade upp stadsdelen Rosendal

Besökare: Storstadskänsla, men ändå nära till natur
1:40 min

Bygget av den nya stadsdelen Rosendal där det ska bli 5.000 bostäder pågår i Uppsala. I går bjöd byggföretag och Uppsala kommun in för att visa upp och sälja in stadsdelen.

– Jag tycker det är väldigt bra, lugnt och skönt. Det är lite storstadskänsla jämfört med var vi är från. Men ändå nära till natur, säger Tobias Kjellman från Söderhamn som var en av de som kom för att titta när Rosendal visades upp.

Magnus Eklund från byggföretaget Wallenstam visade vad de bygger för en grupp intresserade.

– Jag är Uppsalabo och tycker att Rosendal är en helt fantastisk stadsdel. Närhet till stan, och närhet till stadsskogen.

– Vi har satsat mycket på arkitektur, i variation och mångfald. Huset ska upplevas småskaligt trots att det är lite större, säger Magnus Eklund.

Uppsala kommun var också på plats i mässhallen när Rosendal skulle säljas in till allmänheten. Mikael Johnson som är kommunens projektledare för bygget av stadsdelen säger att det kommer bli en intressant arkitektur.

– Det blir ett mycket spännande område.

Vad är mest speciellt?

– Variationen av byggnaderna. Och att det kommer in ett hållbarhetstänk på allvar. Vi ska söka fram lösningar för att gång, cykel och kollektivtrafik ska bli det som de boende väljer, säger Mikael Johnson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".