Gamla Uppsala-högarna. Foto: TT Nyhetsbyrån/Leif R Jansson
Ta med dig telefonen och res tillbaka i tiden. Foto: TT Nyhetsbyrån/Leif R Jansson

Res tillbaka i tiden med app i Gamla Uppsala

"Det är mycket som i ett klassiskt dataspel"
1:15 min

Tidsmaskin i telefon. Att resa i tiden blir nu möjligt för besökare till Gamla Uppsala.Med hjälp av en app som lanseras idag kan besökarna kliva in i en virtuell verklighet som på skärmen visar hur det såg ut i området på järnåldern.


– Om vi rör oss en liten bit framåt så kommer vi se hallbyggnaden och smedjan, säger arkeologen John Ljungkvist vid Uppsala Universitet som har varit med och tagit fram appen.

Vi står inne i ett hus fast vi egentligen är utomhus. I den värld som vi ser på surfplattan så kan vi gå rakt ut genom träväggen och istället se en palissad på skärmen. Och när vi passerar den kan vi se en mäktig träbyggnad som det kommer rök ur taket på. Det är Kungsgårdens stora hall, men den finns bara på skärmen.

Det är mycket som i ett klassiskt dataspel, men istället för att använda knapparna på en konsol eller joystick så är det när vi vrider på skärmen eller när vi går framåt som vi rör oss i byn baserat på gyrot och GPS:en i surtfplattan.

På vår promenad hinner vi bara ser en del av byn som forskarna och grafikerna har återskapat i appen. Det är uppåt ett hundratal byggnader som finns med. Att det nu går att göra en så stor och verklighetstrogen värld som kan upplevas virtuellt det kan vi tacka den snabba teknikutvecklingen för.

– Det är det som är så spännande att vi kan visa som ett virtuellt fönster mot forntiden som vi inte hade kunnat göra för sisådär fem-sex år sen, säger 3D-grafikern Daniel Westergren som varit med och tagit fram appen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".