Giftdoktoranden till svars i rätten

1:57 min

För första gången svarade den så kallade giftdoktoranden i dag på åklagarnas frågor i rätten. Mycket av åtalet bygger på polisens smygtagna filmer - en del av dem inne på ett labb på doktorandens arbetsplats.

Åklagaren menar att giftdoktorande  paketerade giftiga ämnen på sin arbetsplats som han sedan ska ha sålt på nätet.

– Doktoranden som är i 25-årsåldern verkade lugn och samlad - han satt lite hopsjunken i mörk skjorta och glasögon när han på engelska svarade på åklagarnas frågor.

Mannen misstänks vid minst 12 tillfällen ha stulit gifter från sin arbetsplats Uppsala universitet. Och sedan sålt dem vidare på det som brukar kallas darknet, en hemlig del av internet.

Vid ett tillfälle gick en försändelse med det dödliga ämnet cyanogenbromid till inrikesministern i Tjeckien. Ett brev som följdes av ett hot om att sprida ut dödliga gifter i storkök och köpcentrum i landet.

Doktoranden är inte åtalad för att ha utfört själva utpressningen, däremot för medhjälp till utpressning.

Inne i rättssalen visade åklagaren filmer från den butik där mannen kommit in med försändelser. Paket som visade sig innehålla dödligt gift.

– Ifrågasätter du att vi påstår att det är du på bilderna, frågade åklagaren Karolina Lindekrantz.

– Nej, jag ifrågasätter inte det. Det verkar rimligt, svarade doktoranden.

Doktoranden erkänner alltså att han skickat paketen. Men han säger att det var för en annan persons räkning, som han inte vet identiteten på, men lärt känna på ett chattforum.

Paketen ska ha leverats till doktorandens postfack eller skrivbord. Doktoranden har bara skickat dem vidare till adresser han fått via mail. Han har inte vetat att de innehöll gifter, säger han.

Men i rätten idag visades också filmer från hemliga övervakningskameror som polisen riggat på doktorandens arbetsplats. Enligt polisen ser man där hur han mixtrar med något och lägger ner det i vadderade kuvert.

– Du har ingen förklaring till varför du är inne i det här rummet och stoppar föremål i det här kuvertet?

– Nej, det har jag inte.