Plågade djur i Roslagen

Flera av dem vanvårdade djuren i Roslagen som nyligen fick slaktas akut var i väldigt dåligt skick. Ungdjuren hade stora huvuden och små kroppar - något som tyder på att de inte fått tillräckligt med mat under lång tid.
Lars Johnsson är djurskyddsinspektör i Norrtälje kommun, och när han tillsammans med distriksveterinären och polis kom till gården var korna i bedrövlig kondition. Någon hade anmält att de inte fått mat alls under påskhelgen - men Lars Johnsson tror att dom har haft dåligt med foder under mycket längre tid. Fem djur var döda, och ytterligare fem fick avlivas omedelbart. Av de 55 som skickades till slakteri var hälften så magra eller sjuka att det inte gick att använda köttet. För Lars Johnsson är det obegripligt hur ägarna kunde behandla djuren så här. Mannen på gården har stor erfarenhet av djur och dessutom fanns det gott om foder i ladorna. När djur vanvårdas svårt brukar det ofta vara ekonomiska problem eller kriser i familjen som ligger bakom. De djur som finns kvar på gården i Roslagen sköts nu av en annan person och det fungerar enligt Lars Johnsson bra. Över hela landet finns krisgrupper för bönder som LRF har startat. Bönder i svåra situationer kan få både lån, praktisk hjälp med djuren och psykologiskt stöd av andra lantbrukare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista