Världsrekord i mygga

Ett världsrekord i myggor har slagits och det med bred marginal. Det är i byn Domta utanför Enköping som en myggfälla under en natt fångade 89 500 myggor.

Jan Lundström, myggforskare vid Uppsala Universitet trodde inte sina öron när han fick höra resultatet:

-Det var helt otroligt. När killen som satt ut fällan ringde mig och berättade att det var 89 500 myggor som fångats var jag övertygad om att han skämtade med mig. Jag försökte få honom att erkänna att det var 8 500, men det var inte så.

Det var efter midsommarhelgen som ägaren av Bastängens stuteri och ridläger ringde och berättade om de enorma mängder mygg som plågat barn och vuxna sedan ett par veckor. Stuteriet ligger intill en våtmark vilket är en bra växtmån för mygglarver.

-Normalt om det är mycket mygg ligger det på 3-5000 mygg i en sådan här fälla på en natt, då är det mycket mygg. Vi har ett tidigare rekord som ligger på 62 100 och nu har vi gått upp ytterligare till nästan 90 000.

-Ett nytt svenskt rekord?

-Ett nytt svenskt, ett nytt europa och troligen ett nytt världsrekord.

I dagsläget finns ingen lösning på problemet. Domta ligger precis utanför det område med sju kommuner som ingår i programmet för biologisk myggkontroll i nedre daläven. Forskaren Jan Lundström uppmanar nu invånarna att dokumentera myggplågan. Det krävs för att få myndigheterna att hjälpa till.

-Människor och mygg har olika syn på ett bra sommarväder. Det folket här ska hoppas på är att det ska bli torrt varmt soligt. Blir det däremot regnigt och blött kan problemet här bli ännu större.