PomologernaJosefin Sundtoft och Bettina Broberg Brundin.
PomologernaJosefin Sundtoft och Bettina Broberg Brundin. Foto: Foto: Niklas Clarkson

Det är äppelår i Uppland

Pomolog: Det beror på värmen och att det varit många polinerare ute
1:16 min

Nu är hösten på väg och med den kommer frukten. I Uppland kan man just nu se äppelträd som dignar av mognande äpplen och pomologerna Josefin Sundtoft och Bettina Broberg Brundin menar att det är ovanligt mycket äpplen i år.

– Det är äppelår i år, säger pomologerna Josefin Sundtoft och Bettina Broberg Brundin

Vad är det som avgör att det ska bli det?

 – Dels ska det vara tillräckligt varmt så att blommorna utvecklas ordentligt och att de inte fryser tillbaka, så ska det också vara pollinerare ute och pollinera, så att det kan bli frukt.

Varför är det inte mer svenska äpplen i handeln?

– Det är på frammarsch, så vi hoppas att butikerna tar in mer och mer svensk frukt för att det odlas jättemycket svensk frukt som är bra och hållbar, så det känns väldigt onödigt att vi ska behöva importera frukt.

Finns det frukt som inte kommer från Sverige som håller längre?

– Ja de håller för det mesta bättre. Jag tror att de har byggt ett svenskt lager för att kunna hålla svenska äpplen längre, så vi kommer att få mer svenska äpplen längre fram, säger Josefin Sundtoft och Bettina Broberg Brundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".