Situationen inom polisen påverkar åklagarna

1:50 min

Den ansträngda situationen inom polisen påverkar också inflödet till åklagarna. Det menar Thomas Bälter Nordenman, kammaråklagare i Uppsala.

– Vi är ju som åklagare slutkonsumenter av det som polisen presterar, och fungerar det inte där så blir kvalitén och inflödet hos oss sämre också, säger Thomas Bälter Nordenman.

Är det något som du har märkt av?

– Mitt allmänna intryck är att det tar längre tid och det kommer in mindre utredningsåtgärder till oss. Och jag tycker också mig se att kvalitén i vissa fall har försämrats, och att det slarvas.

– Och det kan ju bero på att det är resursbrist och mycket att göra och att man inte hinner göra ett fullgott jobb. Och det är allvarligt, säger han.

Uppsalapolisen Christer Nordström, till vardags presstalesperson, är skarpt kritisk mot polisens omorganisation. Nordström, som arbetat vid polisen i 47 år, menar att den senaste tidens förändringar lett till resursbrist, felprioriteringar och hög arbetsbelastning.

– Det är illa ställt att vi har hamnat i det här läget att svensk polis inte längre klarar en del oerhört angelägna uppgifter, sa han till P4 Uppland under tisdagen.

Och åklagare Thomas Bälter Nordenman säger att han möter en frustration och en uppgivenhet hos poliser, att man börjar gå på knäna. Någonting måste göras säger han, och han tror att det är en resursfråga.

– Polisen måste få de resurser de behöver, annars går de på knäna och bränner ut sig och presterar ett sämre jobb.

Som medborgare - ska man vara orolig?

– Jag tycker det finns skäl att vara orolig, för att polisen är inte där den borde vara idag. Polisen borde vara en välfungerande myndighet som har tillräckliga resurser att göra sitt jobb och ha personal som trivs och törs säga ifrån när något inte fungerar. Och den bilden har jag inte riktigt av svensk polis idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista