Journal, dator.
1 av 2
Att journalsystemet är utslaget innebär längre väntetider för patienter och inställda operationer. Foto: Jessica Gow/TT
Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 2
Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Operationer inställda efter IT-problem

Landstinget: Just nu bedömer vi att det inte påverkar patientsäkerheten.
1:26 min

Landstingets journalsystem ligger just nu nere på grund av ett tekniskt fel. Det har inneburit att flera operationer på Lasarettet i Enköping ställts in under dagen.

Vid åttatiden i morse kom signaler om att landstingets elektroniska journalsystem Cosmic inte fungerade som det skulle. Vid tio togs beslutet att systemet skulle stängas ner. Felet drabbade samtliga vårdgivare i länet, både privata och landstingsdrivna.

Det här har inneburit längre väntetider för patienter och inställda operationer, säger Annemieke Ålenius, chef för det elektroniska patientsystemet inom landstinget.

– Just nu bedömer vi att det inte påverkar patientsäkerheten. Men ju längre tiden går desto svårare blir det med informationsöverföring.

Problemet är att riskerna för missförstånd ökar när vårdpersonalen måste lämna över till varandra muntligen istället för via IT-systemet, säger Ålenius.

Tidigare under dagen valde Enköpings lasarett att ställa in samtliga planerade operationer eftersom personalen inte kunnat komma åt realtidsinformation om patienterna. Nu på eftermiddagen har dock operationerna kommit igång igen.

Hur driftsäkra är era system, när något sånt här kan hända?

– Vi har inte haft något akut driftstopp sedan 2011, så jag tycker man kan säga att det är säkert med tanke på att det används året om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".