Högerextrema vindar i Uppland

Att de högerextrema partierna Sverigedemokraterna och nationaldemokraterna kommer att ställa upp i höstens kommunalval i flera av kommunerna i Uppsala län kan man enligt statsvetaren Sverker Gustavsson se som en del i en allmän främlingsfientlig våg som sveper över Europa.
Sverigedemokraterna räknar med att ställa upp i åtminstone Uppsala och Älvkarleby och nationaldemokraterna, som är ett utbrytarparti från Sverigedemokraterna, tänker ställa upp i kommunalvalen i Håbo och Knivsta. Sverker Gustavsson tycker inte att de etablerade partierna ska ge sig in och debattera invandrarfrågan med de högerextrema partierna. Bästa försvaret mot de högerextrema partierna är att försvara välfärdsstaten och social rättvisa, säger han. Men Erik Ullenhag, som är länsordförande för folkpartiet i Uppsala län, är av annan uppfattning. Han menar att högerextrema partier inte ska tigas ihjäl utan ska mötas med argument och debatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".