Polis festival
"Det här ger ju en jättedålig arbetsmiljö för de som är ute", menar Anna Ramsten, ordförande i Polisförbundet region Mitt. Foto: Christine Olsson/TT

Sju av tio poliser missnöjda med jobbsommaren

Polisförbundet region Mitt: Det är oerhört tufft
1:21 min

Polismyndigheten har klarat sommaren sämre än vanligt enligt sju av tio poliser. Det här visar en ny undersökning.

De senaste dagarna har mycket kritik riktats mot polisen och framför allt polisens nya organisation. Bland annat från Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Nu visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag från Polisförbundet att sju av tio poliser tycker att myndigheten har klarat sommaren sämre än vanligt.

Anna Ramsten, ordförande i Polisförbundet region Mitt, menar att genomförandet av den nya omorganisationen ligger bakom missnöjet.

– Polisförbundet var ju positiva till omorganisationen som idé men genomförandet har ju inte fungerat. Det har gått alldeles för snabbt i vissa delar. Man har bemannat upp nya grupper och nya funktioner utan att ha fyllt på i botten där man tar de här resurserna från, säger hon.

Enligt Anna Ramsten är bemanningen rekordlåg efter att många har slutat hos polisen.

Omorganisationen har lett till att kärnverksamheten har tappat medarbetare som har gått till andra uppdrag. Det är oerhört tufft.

Övertipspass och minimal återhämtning för länets poliser har blivit en konsekvens av här enligt Polisförbundet region Mitt.

– Vi har legat under minimumbemanning under flera tillfällen under sommaren. Det här ger ju en jättedålig arbetsmiljö för de som är ute. Det är farligt. Vi har egentligen haft tur att ingen kollega har blivit allvarligt skadad på grund av det här, säger Anna Ramsten.

Vad kan man göra i höst för att det ska bli bättre?

– Vi måste få med politikerna på banan. Vi måste få dem att förstå att poliskåren måste bli större. Vi har helt andra utmaningar nu mot vad vi har haft tidigare. Sen måste man också uppvärdera yrket så vi får de kollegor som vi faktiskt vill ha.

Polisledningen i Region Mitt har inte möjlighet att vara med på en intervju men Michael Fetz, vice regionpolismästare, säger att de medger att sommaren varit tuff och att belastningen varit hård.

En av anledningarna säger han är att fler har tagit ut föräldraledighet under sommaren, vilket de har rätt till men har gjort att luckorna blivit fler.

Han säger också att resurserna kommer bli fler under hösten när fler kommer tillbaka från ledighet och ytterligare drygt 100 civilarbetare och poliser går ut i tjänst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".