Ulleråker. Foto Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Ingen polis är i nuläget misstänkt för brott i samband med dödskjutningen i Ulleråker. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Utredning dröjer om Ullåkerskjutningen

Åklagare: Ingen polis har delgivits misstanke
1:25 min

Utredningen kring polisens dödskjutning av en man i Ulleråker i Uppsala tidigare i vår drar ut på tiden.

– Det är väldigt mycket som är gjort, men nu väntar vi på ett utlåtande från NFC (Nationellt forensiskt centrum, reds. anm.) och det har tyvärr dragit ut väldigt på tiden. För de har väldigt mycket att göra, och de har bara en handläggare som kan skriva ett sånt här utlåtande, så kallad skjutavståndsbedömning, säger Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

Är allt annat gjort?

– Ja, men man vill ha in allt material man kan förutse, och sen gör man en genomgång av allt i ett sammanhang. Troligtvis behöver vi inte göra något mer sen, men det kan ju föranleda ytterligare åtgärder det här.

Det var i början av maj som en man sköts till döds av polis i samband med ett ingripande.

Mannen var eftersökt för mordförsök på en kvinna tidigare samma dag. I samband med det ska han också ha misshandlat en polis med en kedja.

Senare när polis försökte gripa honom ska han ha knivskurit en polis i armen och då öppnade polisen eld.

Chefsåklagare Lena Kastlund betonar att ingen polis är misstänkt i nuläget.

Kan du säga någonting om vartåt utredningen pekar?

– Jag vill inte göra det för det kan missuppfattas. Men ingen polis har ju delgivits nån misstanke än, så du får ju kanske dra egna slutsatser. Men jag vill bara poängtera att förundersökningen är inte avslutad än. För alla inblandades skull så är det viktigt att det görs så mycket man kan, att man vänder ut och in på allting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".