Okända byggbolag sprider sig i Uppland - facket oroas

Byggbranschen håller på att gå igenom en stor förändring. Bland annat drivs fler och fler byggen i Uppland av oetablerade byggherrar. Och det här är en utveckling som nu oroar byggfacket.

På Stora Nygatan i Östhammar så byggs det just nu ett hus som ska innehålla 12 bostadsrättslägenheter. Projektet har varit igång i några år nu, för ett par år sen sprängde man på platsen men sen hände det ingenting på ett bra tag.

Men nu under våren så satte man igång att bygga. Inget stort och etablerat byggbolag är inblandat i byggandet utan många små med oklara ansvarsområden. Det här är något som blivit vanligare och vanligare och såna här byggherrar oroar nu byggfacket och det hela skapar problem för framtida husägare menar Hasse Olsson, ordförande för för fackförbundet Byggnads i Uppland:

- Jag är oroad över den utvecklingen. Det känns oroligt för de blivande bostadsinnehavarna att köpa hus som man inte vet vem som har byggt.

Även grannar till bygget har reagerat och undrat över vad som egentligen händer på byggarbetsplatsen.

När Upplandsnytt besöker bygget träffar vi tre polska byggarbetare. På platsen finns ingen som ansvarar över bygget och vi hänvisas vidare till bostadsrättföreningen som har beställt bygget. Fackförbundet Byggnads har i flera månader försökt få byggherren att skriva på ett kollektivavtal för de polska arbetarna eftersom det varit oklart hur mycket de har i lön, men det har tagit tid att överhuvudtaget få reda på vem det är som egentligen driver det här bygget.

Hasse Olsson menar att om man köper en lägenhet som byggts på det här sättet, med okända byggherrar och inga klara garantier så riskerar man i framtiden att stå utan hjälp om det skulle hända nånting. Till exempel om nånting går sönder i huset eller om huset helt enkelt är felbyggt, då ligger ansvaret på de som bor i huset.

Kontakta reportern:

alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista