24money centurion intyg arbetsmarknadsutbildning
24Money avsäger sig allt ansvar för utbildningen i Storfors och säger att alla åtaganden vilat på partnerföretaget Centurion. Elevernas kursintyg är dock undertecknat av två personer med tjänstebefattningar i 24Money.

Uppsalaföretag anklagas för att ha lurat kommun i Värmland

Företagets VD: Det är mycket beklagligt
2:29 min

Företaget 24 Money från Uppsala hävdar att företaget aldrig lovat något kundcenter i Storfors och inte haft ansvar för utbildningen. Storfors kommun och flera elever hävdar motsatsen.  

– På grund av förändrade förutsättningar blev det inga jobb. Det är mycket beklagligt att det blev så, säger Anders Blomkvist som är VD både på Centurion Equity och 24 Money Payments AB. 

P4 Värmland har tidigare rapporterat om besvikelsen både hos Storfors kommun och elever som gått den fem månader långa kundserviceutbildningen när jobben uteblev.

Det var företaget Centurion som först tog kontakt med Storfors kommun och fick hjälp med kontakter och gratis lokal. Även en utbildning betald av arbetsförmedlingen med 25 arbetslösa påbörjades. Men bara efter en månad började företaget Centurion avvecklas. 

– När Centurion lade ner bytte man namn till 24 Money. Det var bara en teknikalitet. För mig var det ingen skillnad. Anders Blomkvist skötte det hela och det skulle bli anställningar som lovat, säger näringslivschefen Börje Andersson. 

Även två av de elever som P4 Värmland pratat med intygar att 24Money tog över ansvaret och utbildningen efter ett par månader. 

Men 24 Money tar inget ansvar för jobblöftena. I ett brev till P4 Värmland skriver Henrik Clewehielm, som tillhör ägarfamiljen i 24Moneykoncernen, att 24 Money aldrig varit delaktigt i någon utbildningsverksamhet och aldrig utlovat någon etablering.
Vilket bekräftas av VD Anders Blomqvist: 

– 24 Money har aldrig tagit över. Det är Centurions utbildning rätt igenom. Jag var själv där och avslutade utbildningen i min roll för Centurion, säger Anders Blomkvist.

Men på intygen som eleverna fick har han skrivit under som VD för 24 Money - liksom hans kollega har gjort. (Se bilden.) 24Moneys logga finns med men ingenting om Centurion.

I kursintyget kan man också se att produktkännedom om 24 Moneys tjänster ingått i utbildningen.

Centurion Equity AB bytte i januari namn till Utvärdering projekt 247 i Värmland AB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".